30 april

Började dagen med ett lydnadspass, tragglade linförighet, framåtsändande, kryp, lite stege, ja inte stora höga stegen utan en typ vanlig plan stege ca 30 cm över havet. Fortsatte till mitt spår som jag ansvarar för på vårt högre spårtävling nästa vecka, idag blev det spårfritt för hundarna, bara stora röjet medan jag kände av spåret så man har koll. Vi gick ett annan högre spår på andra sidan vägen när vi ändå var på G, kändes sjukt långt men det kan bero på att jag var iklädd underställ och flíströja, så blir det tydligen när man börjar dagen tidigt. Grillkväll med son med familj, hundarna spelade tuff fotboll med barnbarnen Clara 5 år och Isac snart 2 . Wienna hade fullt upp med att städa spadar och andra barnsaker som hamnat på backen, samtidigt som vi åt (belöningen fanns ju på bordet).

Lydnad och åkerspår

Idag blev det åkerspår a´la Monica Henriksson, utnyttjade en gigantisk åker till max, 2 stora bågar, 3 vinklar, ut på en äng, över dike och ut i grustaget, avslut på asfalt. La bara ett slut idag. Tränade linförighet och kryp på klubben. Blev lite penséplantering och solande, sen skogen. Jag ska vara spårläggare på högre spår och vi gick runt spåret, ja jag gick dom andra körde runt som galningar, sökgruppen hade varit där innan så det fanns mycket att kolla. Tänkte lägga ett spår till Wienna där innan det är dax för tävling nästa vecka. Nu snarkas det på fårskinnsmattan kan jag säga.

Idag gick det bättre

Spårade med 4 klubbkompisar, Wienna fick ett klurigt spår med sumpmark diken stigövergångar mm, och en förledning som gick bättre idag, blev lite jobbigt men fick W jobba och löste problemet. Nova fick frispåra efter en annan hund som hade haft medföljare, hon var riktigt på idag och sprang förbi en pinne ca 7 meter men vände och markerade, hon är rutinerad och riktigt taggad. Var till klubben och tittade på lk1 och 2, det var tävling på fm och fm, hundarna trodde inte det var sant att dom fick sitta i bilen och titta när alla andra hade skoj. Fotbollsmatch på eftermiddagen blev det och vinst, heja Fagersta Södra! Hann med en sväng till keramiken och fixa lite öron till de senaste kopparna.

Sol, regn och blåst

Man kan säga att vädret varit omväxlande. Spårade med förledning idag, själva spåret gick som på räls tills avledningen kom på slutet, där blev det stora problem, där tappade W och bakspårade förledningen, hmmm, jaja nya tag i morgon. Nova fick ett frispår över kalhygget, hon är så söt när hon tuffar iväg utan sele och lina, stannar och väntar vid pinnen tar upp den när jag kommer fram. Hem till lunch för mej och mellis=vitkål för hundarna, ut i skogen igen för att röja runt och dyka i diken. ,

Trötta hundar

I morse var det lugnt i korgarna, gårdagen tog ut sin rätt. Wienna fick springa lös och Nova var med och då går det undan, fast liite var jag där och petade för att hålla det på en skaplig nivå. När tokracet drar i gång har jag svårt att komma till tals så det enda som riktigt hjälper är TITTA HÄR, säkert kort och innebär snask/godisregn. Kvällen tillbringdes på klubben där det var mycket folk, alla börjar krypa fram ur vrårna och det är jättekul. På tisdagar har vi allmänlydnadsträning och alla tränar på sitt. Vi avslutar med platsliggning med och utan skott likaså budföring. Vi övade på ingångar på plan, basic men W har riktigt svårt att gå fint där, hon har jättebrått att komma ut på planen, kontakten är bra att träna när det är full fart på plan för fröken stenkollpåallt. Platsen med skott gick fint, hon hade tom huvudet i backen på 2 av skotten, det verkar som när tiden blir längre blir hon mer lugn/uttråkad. På budföringen med skott hade vi skott åt båda hållen för första gången, jag har väldig respekt för just moment med skott så där tar vi det verkligen det piano. Idag fick det bli ett viltspår som jag la i går, början gick knaggligt men sen så, det var 4 mån sen sist så hjärnan behövde tänka till lite. Tränade lite lydnad med rottisar som ska tävla i helgen. Nu är magarna mätta så jag kan med gott samvete åka till keramiken.

Liggmarkerring

Hon är för rolig min Wienna! och hon bjuder verkligen till. Vi har tränat en del på liggmarkeringar utanför spåret för att få det lite lugnare. Idag provade vi vittringsapportering efter en massa månaders uppehåll, Det blev favorit i repris. Skick 1 springer i full fart över raden med pinnar och undrar vad hon ska leta efter Skick 2 tar ytterpinnen snabbt som attans, funderar och lägger sej, kollar runt, hmm konstigt det här blev nog inte så bra. Skick 3 pling! pengen ramlade ner. Härligt,

Roligt spår

Idag fick Wienna ett "vilse spår" utan pinnar bara slut. En klubbkompis hade gjort ett riktigt svårt spår med återgångar snurr och en massa konstigheter som jag inte hade en aning om så det var helt enkelt bara att lita på hunden. Det låg några godisar i spåret och hon var klockren i spårkärnan och jobbade stenhårt hela spåret, villken spårenergi hon har lilla W, lite jobbigt att bromsa hela tiden men det tar jag gärna. Körde lite lägremoment med dirigering på eftermiddagen, lite överkurs kanske eftersom kondisen inte är den bästa efter några månader utan riktig konditionsträning. Det syntes på W att hon var trött och inte riktigt på som vanligt.

Utan koppel!

Idag vågade jag släppa fången Wienna fri, dock med en helgardering, Nova fick vara husses hund idag. Ville inte att dom skulle få tokspel och röja runt som galningar i skogen som dom brukar. Vi gick till en jaktskyttebana, alltså på en bilväg, i vanliga fall brukar jag gå i råterräng, hundarna rör sej bättre och jag tycker det är skönt att inte följa stigar, Nova har ett otroligt lokalsinne eller nåt, hon har alltid i alla år hjälpt mej tillbaka till utgångspunkten genom bakspår, jag säger bara nu är vi vilse, det det ut som hon tänker, jaha inte nu igen och vänder sej om och traskar lungt och fint tillbaka, känns så skönt att hon fixar hem oss. På skjutbana la jag ett spår på grus/gräs och med en massa orange trasiga saker som jag inte har en aning om vad det är. Stackars Wienna tyckte det var en konstig variant av spår/uppletade men fattade galoppen när hon hittade första pinnen. Promenad till bilen och vidare till klubben för lite träning på framåtsändande, fick lite nya tips av en snäll klubbkamrat som jag träffade på skogen igår så jag var sugen att testa och jag tror det funkar på W. Nöjd med min hunddag spenderade jag några timmar i en sunkig källarlokal och drejade lite koppar till mina kära barn.

När jag var sjuk

När jag var sjuk senast bestämde sej Wienna att vara sjuksyster, hon la sej nedanför sängen och inte i sin BIA bädd med gosefilten. Hon knökade ner sej på ett litet utrymmen på hårt kallt golv för att ha koll, ibland satt hon och tittade på mej så jag flyttade dit hennes säng "temporärt". Har försökt flytta tillbaka bädden men icke, hon har tydligen bestämt att det är jättebra att ligga 2 dm från mej. Det blir lite hinderbana för att komma i säng men hon är så himla gullig så vad gör man, jo trasslar lite för att komma i säng. Wienna har åxå börjat reta Nova, hon tar hennes säng och ligger kvar på rent jävulskap när Nova ska lägga sej, Nova försöker stirra ut henne utan resultat, efter ett tag kommer Nova ut i TV rummet och tittar på mej så jag får gå och mota bort drygisen. Vardagslivet börjar återgå till det normala efter Wiennas kastrering och jag räknar dagarn till vi kan köra på för fullt igen. Det har varit ganska jobbigt att hålla henne lugn men hon har varit superduktig och låtit såret vara fast hon varit utan tratt på dagarna, det var några dagar som hon försökte komma åt såret med bakbenen. Som tur är kunde hon följa med till jobbet i 2 veckor. Hittade en superfin spårskog igår där man kan träna vägövergångar, så det blir att koka lite kaffe packa bilen och sticka iväg. Det snöar hör men vad gör det, tränas ska det i alla väder.

Väckt av fågelsång

Fåglarna väckte mej tidigt i morse och trots att det snöade var dom otroligt glada. Efter jobbet var inspirationen inte den bästa men hundarna tyckte ju förstås att inne och lata sej var ingen bra idé. Packade lite spårsaker och drog till skogs, till åker iallafall för Wienna ska ta det lite lugnt ett tag till efter kastreringen, så åkerspår fick det bli. Jag travade iväg och la spåret och märket att jag tappat en spårpinne på vägen dit. Hämtade hundarna för en "kontrollerad"  koppelpromenad. Vi kom väl 50 m när båda hundarna fick syn på pinnen samtidigt, trodde nästan dom skulle ryka ihop men Nova bestämmer!! hon stog lugnt kvar över pinnen till Wiennas STORA ilska, hon lät mäkta irriterad men fick ge sej. Vi gick vidare och hej och hopp där rök min kontroll direkt, båda hundarna fick spåret i näsa och jag såg ut som en som aldrig tränat hund i hela mitt liv, båda gick ner i lågläge och bara matade mot åkern, väl medvetna om det nyss inträffade, här jädrar gäller det att vara först! Nåja, vi samlade väl ihop oss och hittade en väg jag aldrig gått, trodde nästan jag kunde alla vid det här laget. Wienna fick gå spåret och fixade det riktigt fint med direktpåsläpp och en elak spetsvinkel mm, liggmarkeringarna börjar komma tillbaka till det normala, dvs inte kasta sej och göra frivolter och flisa pinnarna.Kunde inte låta bli att stanna till vid klubben och köra lite lydnad åxå, det blev linförighet, som sagt jag gillar inte koppel så JAG måste träna mer på det, lite framförgående blev det med, Wienna gillar inte sträckan mot bilen, där går det mycket saktare och lite svajigt, hon vill nämligen inte riskera att komma för nära dumma bilen, då kanske man måste åka hem. Provade för första gången hela momentet framåtsändande och jag är jättenöjd, vi verkar fatta hur vi ska göra.Nu väntar vi på att morötterna till kvällsmaten ska svalna så det kan bli middag och lite vila. Ikväll blir det platsliggning med skott och förhoppningsvis budföring med skott.

Lite spår

Idag blev det ett hårt spår för Wienna och ett skogsspår för Nova, la spåren och tog en promenad och hade turen att träffa en infödning från byn som visste vems härliga åkrar det var vi passerade, fick ett namn så nu blir det till att ringa och fråga om man kan få spåra där

Wienna spårade ganska bra, blev lite svårt för vinden blåste från sidan men det blev till att jobba, dessutom var hon lite för het efter uppehållet men jobbade på bra och lugnade sej lite mot slutet. Avslutade med separata liggmarkeringar på "säker" mark utan kvist och annat uppstickande.

Nova frispårade sitt snaskspår, hon är lugn och säker och tuffar på som Furuvikståget.

På promenaden innan spåren såg jag 2 rådjur långt bort på en kulle, hundarna märkte inget fast vinden låg på framifrån, vi fortsatte och oops, där kom vinden i näsan på hundarna, intressant det där med hur vinden varierar efter terräng

Slut på helgen

Påskhelgen är över för i år och den grå vardagen har startat med en riktigt regning dag. Var till Västerås och plockade Wiennas kastreringsstygn och det såg bara fint ut, härligt tänkte jag, då slog vetten till med släggan, jaha om en månad kan hon gå för fullt, hon föreslog dessa vidriga koppelpromenader och lugna skogspromenader, tjena! lugna skogspromender existerar inte för Wienna och vi HATAR koppelpromenader, tror inte vettarna är pålästa om rasen. Vi får nog köra lite hårda spår och åkerspår för att fördriva tiden, och det finns ju en del lugna moment att fila på förstås.

Den annars så lugna tant Nova har också haft tråkigt och inte direkt varit hjälpsam, utan uppmanat till bus genom att sänka huvudet diskret och ge en speciell blick som får igång Wienna på direkten.

Wienna fick vara utan dumstrut på dagarn, vilket hon klarade galant, delvis pga att hon alltid är där jag är så det gick att ha bra koll på henne, dels hade jag ingen lust att tapetsera/måla om allt under knähöjd eftersom hon gick fram som en skördetröska.

fight
tråkigt att vara sjukskriven!

Hej alla glada!

Nu är långhelgen slut och en ny lite kortare vecka är i antågande. Vi börjar med att ta bort Wiennas kastreringsstygn i morgon sen väntar förhoppningsvis en härlig hundvår med mycket träning och skogspromenader, vi ser fram emot 2 roliga läger och några intressanta träningstillfällen med Lena Kerje.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0