130830

Vädret inbjuder till sköna promenader i skogarna, det är lite svalare så det känns skönt att traska runt och plocka lingon och svamp, hundarna far runt och fixar med sitt. Vi badar en del och det uppskattas. Wienna äter gräs som en galning och det resulterar i att hon spyr gräshögar på morgonkvisten. Tränar gör vi åxå förstås, mycket störningsträning blir det. Igår stod en grupp och pratade på planen, då passade jag på att köra fria följet runt och emellan. Nova fäller nåt kopiöst! typ allt är hårigt och snabeldraken jobbar som en galning. I helgen bär det av till Stockholm för att hälsa på Susanna och kolla in hennes nya lgh.

Lingonplockning

Kompade idag, perfekt tajming. Valet stod mellan att åka till Västerås på förmiddagen och besöka XXXL som öppnat där för några dagar sedan ELLER gå till skogs och plocka lingon. Vädret var helt underbart så det blev skogen och lingonplockning. Det bästa stället jag sett finns på promenadavstånd hemifrån så kängor på och iväg.
Wienna älskar lingon och smaskar som en galning.
Nova gillar mest att vildsvinsböka
Någon måste ju ha koll på omgivningen. Bevakningstakterna sitter i.
Wienna bevakar lite mellan lingonätandet.

130825

Sommardag! lillebror med flickvän var här under dagen, kul tycker hundarna, Nova meddelar mej med yyylande och vid staketet när dom kommer, Wienna kommer in i husen med bredsladd och meddelar dom kommer, dom kommer!!. Vi grillade lax till lunch och festade på glass med mixade frysta jordgubbar. På eftermiddagen ville min andra svärdotter köra ett anlagsprov viltspår med Diva the dvärgschnauser, Lilla Diva gick riktigt bra tills det kom något läskigt i näsan, mycket rådjur finns det där vi var men jag har även sett varg där så hon blev tveksam och lite fegis. Vi hade snitslat glest, dåligt men vi trodde hon skulle gå bättre. Ett universalfel enligt mej, man MÅSTE verkligen veta exakt vad man gjort i spåret för att kunna lära sej vad som händer. Wienna fick ett åkerspår med 2,5 tim liggtid och skogspinnar och upptagsruta, 2 pinnar bort i början, dåligt av mej, vi har inte spåra så värst mycket och jag borde gett henne vanliga pinnar, men som tur var hittade hon pinnarna på slutet och spårade riktigt bra, Medan spåren la till sej var vi på klubben och tränade lydnad. Imorgon blir det uppletanderutaträning, på klubben, behöver fundera ut hur det ska bli lätt att hitta saken i vänster ytterhörn.

Hösten är på väg

Vi har härliga dagar i skogen, underbart väder med sol och luft som går att andas, älskar hösten faktiskt. Att trampa runt i skogarna helt ensamma och plock blåbär och svamp, fika på en stubbe och se hundarna fara runt och pyssla med hundiga saker, ta en sväng till sjön och simma. VI tränar ju en del förstås mest lydnad blir det just nu, men på lördag har jag dragit ihop ett gäng för spårträning hoppas vädret håller i sej. Fast en dag var vi tydligen inte själva, Wienna stelnade till stirrade ut i skogen och SKÄLLDE!! ja bara en gång men i allafall, hon brukar inte skälla alls, jag tittade åt det hållet nosen pekade och efter ett tag såg jag en plockare av något slag, Hon hade förmodligen pekat ett tag och jag inte sett det så hon tyckte nog att det var dags att jag skärpte till mej. Hon uppförde sej helt enligt min bok, stannade kvar och visade, när vi tittat ett tag och jag berömt henne släppte hon kontakten med plockaren och uppdraget var slutfört.

130815

Tävlat 3.an igen, Sträng nyutbildad domare men det var ju lika för alla. Tyvärr blev det miss på rutan igen. 'W sprang i bra fart vinklade av mot plastbandet som avskiljde planerna, tror hon trodde att rutan var där. Tycker nog hon gick riktigt bra trots att det tävlades intill. Riktigt nöjd med fjärren 8.5. Det var hemmatävling så jag bad att plastbanden skulle vara kvar för i morgon fm ska vi dit och träna rutan.
Maria från Fagersta vann på ett 2,a pris, Nina Svartberg kom 2,a och vi på 3,e plats åxå med ett 2,a pris. Vi var alltså bara liiiite sämre än bokförfattaren Svartberg, känns riktigt bra när man tänker efter faktiskt.
Wienna med bucklan som hon ideligen hämtade från bänken där jag ställt den, hon kom åxå med protokollet ett antal gånger den lilla sötnosen.

Skogsägare med "koll"

Vi åkte till ett svampställe igår, hundarna och jag. Jag parkerade bilen typ mitt i skogen. Vi hade inte varit där på några år så det var lite svårt att hitta rätt, kompassen Nova hittade förstås stigen, fattar fortfarande inte hur hon gör. När vi kom närma vägen hörde jag en bil och satt ner hundarna några meter från vägen, bilen kom sakta, föraren såg oss, körde sakta förbi, rullade ner rutan till baksätet och en rabiat tax gapade som en galning åt oss. Inte särskilt rutinerat faktiskt, tänk om jag hade haft hundar som gått igång på det. Mannen klev ur bilen och frågade om jag hade dobermanhundar, om dom jagade och var snälla, nej det är inte doberman, dom jagar inte för det har jag lärt dom att inte göra och snälla är dom fast dom är tränade att inte gå fram till folk utan min tillåtelse. Jag berättade att W viltspårar och då tyckte han att hon har intresse för vilt! hallå viltspårar gör man med sele och lina och är som vilken tränings/tävlingsform som helst, tjänstetecken meddelar hundarna vad dom ska göra. Jag frågade om han jagade/viltspårade med sin tax, det gjorde han inte med den hunden men var jägare, hmm. Jag förklarade för honom att W var en vallhund och nog inte kan jämföras med en jakthund i beteende. Min hund är lite ilsken sa han, jasså DET märktes inte, tror taxen blev lite trubbnosig av alla bonkar mot den numera upprullade rutan. Du verkar ha koll sa han när han gick, japp det har jag Nova och Wienna satt fint och väntade på att han skulle åka iväg så promenaden kunde fortsätta.

1308813

Det var ett tag sedan jag var härinne, vi tränar på som vanligt så det känns bara upprepande att skriva om det. Har jobbat 2 veckor efter semestern och har varit otroligt trött och sliten, fast det har varit full gas hela tiden så det är inte så konstigt, Bokade in en semestervecka den är veckan, har gjort det ibland och det är jätteskönt med semester efter semestern lite såhär på förhösten, vara i skogen och hamstra och ta det i sin egen takt. Tävlade i Skultuna i lördags, total katastrof! riktigt riktigt dåligt var det så jag bröt min första tävling faktiskt. W var pigg och glad på uppvärmningen men när vi skulle ut på planen var det inte alls samma hund, SEG, ff riktigt dåligt, såg att jag fix en 6.a!? what? hade jag varit dommare skulle jag fått 0. Ja allt var segt utom rutan som satt som ett smäck, förutom att hon tjyvade på återgången och fick 5,a fast den är jag nöjd med, har tränat stadga på stå i massor men igen stadga alls på ligget eftersom hon vid för många liggkommandon vet att det kommer och lägger sej själv. Stadgeövningar på ligg är påbörjade, Vittringsapporteringen då, där lufsade hon ut tog rätt pinne, lufsade havvägs till mej, ställde sej och spottade pinnen, då tackade jag för mej. Söndagen blev betydligt bättre, viltspårprov i Sala på tax klubbens ordinarie öppna höstprov. 24 hundar, mestadels taxar såklart. W tog upptaget galant och det gick bra till 2,a vinkeln där det stökades lite innan hon kom rätt, sen var det bara att åka med, lyckades hålla igen lite mer än vanligt, och vi lyckades få upp tiden till 17 min, förra provet gick vi på 12 min och det är lite för snabbt, W var riktigt trött efter spåret, det brukar hon inte vara. Efter spåren åkte vi till klubbens stuga där ekipagen droppade in vartefter dom blev klara med sina spår. Mycket väntan blev det, alla hundar skulle bli klara, resultaten skulle analyseras av de 8 domarna och en vinnare skulle utses. Vi hade trevligt, grillade korv och pratade, har blivit lite med i taxgänget iallafall, Det är så himla intressant att lyssna på alla jägarberättelser och jag fick tag på några som kört Norskt och Finskt viltspår, oj vilka skillnader det är där. Alla domarna kommer ut från klubbstugan och sorlet lägger sej. Jaha då tar vi prisutdelning då säger bossen. Första pris går till en tax, konstigt va? Det var min gulliga pratgubbe som vann, på andra plats, Silogården´s E´Wienna, jag bara gapade inte sant, 2.a. Det var 12 HP hundar så det var ett bra startfält. Nöjda och glada åkte vi hemåt men stannade till i Norberg där vi tränade platsen på en camping med en kompis.

Söndag eftermiddag

Jag lämnade b-barnen i Riddarhyttan hos eras mormor och morfar. Väl hemma igen var det tyst och lugnt och jag hamnade i fåtöljen i något slags komaliknande tillstånd, värme och fullt ös några dagar tar på en kan jag meddela. Hundarna har fått bada och jag har tränat iallafall lite med W men rätt som det var dök det upp ett par frågande beauceronögon framför mej. Samlade kraft och lovade att vi skulle hitta på något. Det blev klubben och ett kort pass träning, rutan och några hopp med enbart korvbelöning, ville inte ha något onödigt spring i värmen. Testade även krypet och det gick bra, var nog bara en tillfällighet att hon inte ville sist. Sen åkte vi till en långgrund sjö och kastade leksak vet inte hur många gånger, det måste vara riktigt jobbigt att tokspringa med vatten upp till magen men trött belv hon inte just då iallafall. På hemvägen la jag ett viltspår som vi ska ta ikväll, kan nog bli lite meckigt med 24 tim liggtid i en här värmen men jag lovade att visa 2 kompisar hur det går till. Jag ska hjälpa dom med apellåkerspår så jag la mitt spår i närheten, passar bra att ta det när dom andra spåren ligger till sej. Det blir nog skönt för hundarna att jag jobbar heldag idag, dom här b-barndagarna har tagit även på dom för dom har tgit sovmorgon och inte kommit ner ännu, Nova brukar kunna ligga kvar men det är sällsynt att Wienna gör det.

Pittbul

VARFÖR har folk denna ras, ja det finns förstås många som har superkoll och aktiverar sina hundar, sen finns det som som bara har dom, strosar lite på stan i gäng. Igår hände det en olycka här i stan, igen faktiskt, en Pitbull anföll en annan hund och dess ägare, den slet sej, rusade rakt över gatan och högg hunden och dess ägare fick ett hugg i vaden båda fick uppsöka resp sjukstuga, vet tyvärr inte hur det har gått. Jag kan för mitt liv inte fatta hur man vågar ta ett sådant ansvar som det innebär med just dessa raser. Jag känner att det är ett väldigt stort ansvar att ha en genomsnäll Beauceron, en hund är en hund och saker kan hända och man måste ju ha superkoll även på sådana. Många säger att det är en fostringsfråga det där med kamp men jag håller inte med, jag är övertygad om att det finns där någonstans såsom vallningen på min hund, tror inte att just hennes förfäder iallafall de närmaste är avlade för att valla men hon har det i sej ändå. Debatten i den här frågan kommer att fortsätta i all evighet tror jag men så tycker jag iallafall. Varmt har det varit så det räcker och blir över, vi har badat och badat. Barnbarnen åker till sin mormor idag några dagar till innan deras föräldrar kommen hem från resan. Man är faktiskt lite sliten ska erkännas, man är ju inte 25 längre. Känner mej hundtränarsugen! hoppas på lite svalare väder, eller kanske man ska säg lite mindre hett.

130803

Full fart i stugan. Isac 3 år och Clara 6 år han invaderat huset när deras föräldrar är i Egypten på bröllopsresa. Det är jätteskoj och faktiskt ganska jobbigt, igår däckade jag kl 8. Vädret är ju fantastisk så det går åt mycket tid vid olika sjöar där hundarna kan vara med. I torsdags kväll smet jag och W till klubben för en sen träning, hon ville verkligen göra något och det syntes att hon var taggad hon ville göra ALLT, fast inte krypet där krånglade hon och reste sej när jag kommenderade, jag gav efter och lät henne slippa faktiskt, lite olikt mej men hon hade gjort ett kanonpass innan och jag ville inte avsluta med en konflikt, och dessutom kom tanken att hon kanske kände av allt spring och bad.

RSS 2.0