Spår och uppletande

Idag fick Wienna ett spår med många vinklar och några pinnar, och en övergång på spåret. Planen var att ställa till det för henne vid vinklarna så att hon gick bom och fick slita för att hitta tillbaka igen. Det gick väl sådär, för min plan alltså, hon spårade med lugnare tempo idag, kanske beroende på att det var en ganska hård dag igår eller så insåg hon att det här spåret var ingen lekstuga och skärpte sej. Det gick fantastiskt bra faktiskt för spåret var inte särskilt snällt. Lite meck vid spårövergången men det löste hon. Lite vila när den andra hunden spårade sen blev det uppletaderuta och då var det inget fel på farten, men en sak hände, nämligen att hon hittade en sak som inte var vår, sprang sedan över vår sak och tog den istället!! grr. Då har jag lärt men något idag. Sen tog vi en skogspromenad och hittade en hel del kantareller. Imorgon blir det en välförtjänt vilodag för hundarna för jag ska på roadtrip med keramik kompisarna och bränna pengar.

Vanligt spår och simträning

Spårade vanligt spår idag. Jädrans va duktig W var! klockrent spårupptag och alla pinnar in. Det gick undan och några missar vid vinklar blev det men hon jobbar på bra och hittar tillbaka utan hjälp, hon får skylla sej själv när hon slarvar! hon tycker inte om när hon tappar spåret det märks tydligt. Det blev en kortare promenad till badet på eftermiddagen och lite simträning. Nova struntar numera att försöka hinna före Wienna till dummysen när jag kastar, men hon vill också så ibland håller jag W i nackskinnet och skickar Nova och släpper W efter ett tag. Hon nästan springer på vattnet innan hon börjas simma.

130628

Vi tog det Norska Viltspåret i morse, det gick riktigt bra utan klövdrag men lite tveksam var nog W de första 4 m men sen gick det av bara farten, första sårlegan läste jag bara hund och det var en snabb blick sen iväg igen, ingen säker markering alltså, vid lega 2 hade jag tagit in linan till 2 m kanske och där stannade hon till något längre och jag "drog" ner henne till ligg med handen, lega 3 likaså. Wienna letade slutet som en galning in och ut i någon granhäcksliknande historia och plötsligt slutande hon jobba! Närå hon var bara tokfastsnurrad i "häcken" jag lossade linan och då gick det betydligt bättre att komma din man ville. Duktig hund. Åkte till klubben för ett riktigt bra brukspass med dirigering, blev även lite ruta förstås. Hem och vila för hundarna, jag själv fick uträtta lite ärenden. Iväg till klubben igen och träning med andra kompisar, den här gången blev det lydnad även det ett bra pass trots värme och andra aktiviteter innan.

Semester!! och väldigt duktiga hundar.

Nu har jag börjat min semester, skönt, Måste skryta lite över mina superhundar, idag när jag kom hem från jobbet hade brödet ramlat ner å¨golvet, jo jag är nästan säker på att dom inte plockat ner det. Påsen låg helt orörd! godingar.
Vi tränade lite lydnad på kvällskvisten och jag avslutade med att lägga ett vad jag tror liknar ett Norskt viltspår. Jag gjorde 3 sårlegor och jag är så spänd på hur fröken W kommer att agera. Det jag funderar på är hur dom ska markera men jag tror jag vill ha liggmarkering, vi får se vad som händer det får lösa sej eftersom.

Norskt viltspår?

Kan det vara nåt? ska iallafall prova och se hur det går. Lite olikt det svenska verkar det vara, liggtiden och spårlängden är densamma, men man drar ingen klöv och det är inga återgångar,3 dl blod istället för 2, påvis på "påskjutningsplatsen" inget skott. Där slutar nog det lätta för på Norska viltspåret finns en sårlega som hunden ska markera, blir nog att försöka få till liggmarkering. Det ska bli spännande att prova. Som vanlig får stackars W stå ut med mina idéér men hon brukar ställa upp lojalt. Idag spenderade vi eftermiddagen med att traska runt i skogarna och leta kantareller, det blev en liten påse som mamma fick så det blev varma mackor där i kväll. Igår var det platsliggning med och utan skott och träning på klubben och jag var mottagare på budföringen, det är superkul att få till det med "snorungarna" Nästa vecka börjar jag min semester och ser fram emot mycket hundskoj.

Ny stategi

På rutan, idag lekte vi hitta rutan på klubben, vi var helt själva och kunde använda båda planerna, Ni som sett bilder vet att det blir stora ytor och W utnyttjar hela ytan vid bollbelöning, hon tar ett stort ärevarv. Först skickade jag från långt avstånd med targetmatta, mitt stora problem är att bedöma stannakommandot då det går i 110. Sen provade jag att säga rutan när hon inte var i läge, lite vims mot olika störningar men efter några ruutan hittade hon rätt! tror verkligen på detta så vi ska köra på i den stilen. Framåtsändandet gick åxå riktigt bra, likaså krypet men det körde vi när hon var riktigt trött. Sen åkte vi till skogen och gíck till badsjön och körde ett simpass.

Viltspår och lydnad

Wienna fick ett viltspår som legat 18 tim på förmiddagen. Hennes svåraste so far. 18 tim liggtid 2 helt oblodade återgångar och 3 oblodade vinklar, dessutom hade jag varit väldigt sparsam med blod i spåret bara för att kolla vad som hände. Hon fick jobba och jobba men gav inte upp fast det var svårt, härlig hund!! Hon firade med att rulla i all evighet efter slutet, det verkar som hon känner när hon gjort något extra bra.
D Sen for vi vidare för att träna lite lydnad men några kompisar, ff går framåt, fjärr likaså, idag fick vi inte till tillräckligt med störning på rutan så den gick åxå bra idag.

Spår 130622

Spårade efter en del spring i skogen så tempot var riktigt behagligt och Wienna var så duktig, hon hann tom med att städa mitt i spåret.
Slutet
Häftig belöning! pysmys med Classe. Efter välbehövligt mys åkte vi till klubben, jag och Wienna, Nova sa tack men nejtack, jag stannar hemma. Vi tränade på momenten i brukshögre och körde även några moment i 3.an, dock inte rutan eftersom jag var själv och behöver störning.
4 kg är tungt!

Pyssel i skogen

Jag la ett spår till W på förmiddagen, vi fördrev tiden innan spåret med att traska runt sjön.
Man kan roa sej med att pulvrisera en murken stock
Man kan bada.
Man kan gasa så matte (kameran) inte hänger med
Hoppa på stenar
Gilla läget
Vara söt

130619

Långpromenad och bad blev det för Wienna idag, det var riktigt varmt så Nova fick vara kvar hemma. Vi gick hemifrån till badsjön genom skogen, det var riktigt skönt i trädskuggan, Wienna simmade massor, jag kastade och kastade leksaken, på slutet saktades farten betydligt och då var det "bara" hela vägen hem. Hungrig var hon och det talade hon om minsann, blåstirrade på mej när jag satte mej i solen, hm är hon dum i hela huvudet tyckte nog W som gick in i köket, kom tillbaka och ställde sej i dörröppningen och blåstirrade igen, meen hund! Ops vad är klockan, hmm 20 min innan mattiden och morötterna var inte kokta. Jag tänkte träna lite framförgående innan fotbollsmatchen i kväll men det blir nog vila för W, hon ligger och sover djupt och skälldrömmer stackarn, det tar på krafterna att konditionsträna.

130617

Det blev en promenad till badsjön idag, första koppelfria på en månad för Wienna och klon verkar hålla. Gissa om hon for runt och skrattade. Jag fick beröm för bra lydnad på hundarna och det är alltid kul, Jag brukar ta in dom och sätta ner några meter från stigen när det kommer folk, vilket det inte gör så ofta i våra skogar. Det var upptaget på badplatsen av 2 2beningar som tyckte att hundarna kunde bada ändå. Wienna fick bada själv eftersom det blir ett himla hallå när båda är lösa. Nova fick hoppa i när dom gått.

Beauceronläger och 4 åring

Helgen tillbringade jag och Wienna i Mariefred på Svenska Beauceronklubbens läger.. Vi åkte dit på fredag eftermiddag för att slippa åka så tidigt på lördag morgon. Rallylydnadsinstruktören Cizzi var redan där och satte upp banor i ridhuset. Jag har varit en konstant vägrare av rally, tycker vi håller på med så mycket annat MEN fick för mej att prova till allas förvåning. Skoj var det och Wienna var duktig (inte jag) men vi fick väl till det skapligt iallafall, lite svårt var det att förstå skyltarna. Det var faktiskt så skoj att jag bokade in mej på lördagens förmiddagspass för nybörjare. Cizzi ville ha W som visningshund och jag sa lycka till, det kommer inte att gå hon släpper inte mej. Men det gick! iallafall skapligt när jag gick 2 meter bredvid. På eftermiddagen hade jag bokat vallning, inga stora förhoppningar hade jag där, förra året åts det i massor. Det blev lika i år igen och maten kom hela tiden, det åts i ren frustration över att inte förstå tror jag. Jag har jobbat massor med att inte glufsa i sej saker som kommer från andra djur tex i ridhus så jag kände att nej, Alltså är det färdigvallat för oss. Söndag fm spårade vi, vi hade inte gått ett vanligt spår sedan i november pga skador på matten och hunden. Jag ville ha ett något kortare högre spår bara för att prova om hon tappat något. Instruktören gick bort sej när hon la ett spår så liggtiden blev betydligt längre än den normalt ska vara, kanske 2 tim men jag tränar alltid med olika liggtider så jag kände att den biten borde inte vara något problem. Spåret lades av en gruppkamrat och upptaget gick bra och spåret med, förutom första pinnen bort. Vi hade takterna kvar och instruktören berömde upptaget, hennes spårförmåga och mitt sätt att hantera linan. Vi hann med en träning med störning på rutan innan lunch. Cizzi Mollgren hade riggat störningar bla satt Andreas Penns på en stege mitt i ridhuset, väldigt mysko tycket W, hon vet ju att Andreas kan hitta på konstiga saker men det här! Vi lyckades få till några bra störningar för att kunna korrigera, TACK för det. Eftermiddagen var bokad för lydnad och mer koncentration på att hitta störning på rutan den här gången blev det instruktör Lena Kerje som fick uppdraget att fixa störningar vid rutan och jag fick tips på olika saker som jag kunde göra, TACK! Nu är jag taggat för nya utmaningar. Wienna fyllde 4 år i lördags, hon är en helt underbar vän och träningskompis
Nyvaken hund efter bilresan hem
Visst ser hon vaktig ut? det skulle nog stå varning för hundpussar istället, W säger bara till när det rings på dörren, det andra får Nova sköta.
HAHA!! W ligger på "när blir det matplatsen" Hon måste vara skapligt trött när hon inte kommer ihåg att hon ätit för ca 10 minuter sedan. Som vanligt var det en helt fantastisk helg i Mariefred, trevliga människor nästan bara trevliga hundar och kanonbra intruktörer

130614

Det blev lite av en vilodag igår, Vi tog en koppelpromenad i skogen och det regnade ganska bra, på hemvägen finns PRO,s lilla stuga där jag hade planerat att köra några rutor men då hade dom bestämt sej för att vara där så det gick inte. Gjorde lite uträttningar istället, hämnade bla annat lite hundgrejor jag beställt, fick tips om att skaffa Biotin som gör klorna hårdare. Wienna var nog ganska trött efter några intensiva veckor med tävlingar, träningar och läger för hon somnade på källargolvet när jag stod och strök. Kvällsträningen frös inne då det började åska. I helgen blir det beauceronläger så det är dax att börja fundera på vad bilen ska fyllas med.

Tävling i Avesta

Himla ruta!! 0 igen, den här gången blev det en annan variant som jag inte var beredd på. Måste träna in dirigering när hon hamnar utanför. Det var riktigt hett på planen och vi var förstås först ut av alla men jag är riktigt nöjd med vår prestation 228 p. Slarv vid vittringsprovet och allmänt lite segt men jag skyller på värmen, jag börjar få rutin känns det som och jag har märkt att man kan kosta på sej både ett och annat utan att det blir katastrof på bedömningen. Duktiga W kämpade på duktigt och vi fick 9 p på helheten ngt lågt tempo över lag, prydligt ekipage! var domarens kommentar, tempot var inte det bästa men prydligt ekipage var väl ett bra utlåtande.

130611

Snabbrastning efter lunchen, vill spara Wiennas klo så mycket det bara går. Vidare till grannstaden för träning med 2 kompisar som ska tävla SM i lydnad i helgen, lyckos mej! fick några goa tips gällande den j-a ruta som verkar vara intressanta. Vidare till nästa stad Avesta där det är ny tävling i morgon, tränade och lekte en del. Vidare hem igen till klubben för utvärdering av den senaste Elitspårtävlingen. Hundarna fick picknic i bilen och fick titta på rallylydnadsträning när jag var på mötet. Ingen träning idag till iallafall Wiennas stora förvåning. Dålig matte.

Tävling i Skultuna

Riktigt nöjd är jag faktiskt med dagen trots en noll igen på rutan. Hela 9 på fjärren faktiskt, där går det framåt. Lite segt idag på alla moment tycker jag, fick inte riktigt till den rätta känslan då uppvärmningsplanen blev lite för trång för W, Där är det bra att jobbad på. FF 7 lite luftig ss dk, måste varit något kroppsligt från min sida.Sättande 8 lite seg. Inkall med ställande 9.5 extra steg. Rutan, domarens kommentar, ärevarv, en W klassiker ut fort som attans, snabb vänstersväng och tillbaks till mej. Apport hopp 9 islag förare. Apport metall ojämt tempo islag förare 7,5. Vittringsprov 7, tugg. Fjärren 9! långt första skift där upplevde jag att det inte var Wiennas fel, hon satte sej bra, kan nog vara jag som var osnabb med handtecknen. Helhet 9 där önskades det lite högre fart och jag håller med. Sittande i grupp 10, hunden bredvid hade stora problem med regnet och behövde ruska sej med jämna mellanrum. Platsliggande fixade hon helt suveränt, tävlingsledaren kallade ram oss från gömman, fanfanfan tänkte jag, Wienna låg med en Flat hängande över sej som ville leka, matten fick lätt panik och gjorde en inkallning och hunden sprang till henne och W låg kvar! trodde inte det var sant, visste inte om man fick mej jag berömde henne på vägen tillbaka, skit samma och dom kastar ut mej tänkte jag men domaren höll med om att hon gjort det jättebra. Som tur var blev det ingen obehagskänsla på omläggningen 10 p. Flatens mattes kompis sa att W hade tittat och därmed dragit upp den. Jaja, jag är iallafall gladast över den prestationen idag. På vägen hem åkte vi till klubben och körde raka skick genom rutan med belöning framför.

Rutan

Lite träning på klubben men sparade rutan till skolgården för lite mer störning. Fast det var ganska lugnt där idag, lite bilar och cyklar som störde bara. Och en halvman som låg och solade flera hundra meter bort. Tränade lite ff mm och skickade till rutan några gånger från olika håll, någon bom men för det mesta rätt, W är fortfarande inte 100 på den. Flyttade rutan en bit och skickade när jag hörde en röst som skrek hit!! tittade upp och såg en hund av kamphundsmodell komma emot oss och totalt nonchalerade ägaren. Fick tag i W i nacken samtidigt som jag hotade den andra hunden ganska duktigt. Ägaren ropade hela tiden och kom mot oss men hunden lyssnade verkligen inte. Han fångade sin hund och selade på och jag koncentrerade mej på W för att inte situationen skulle betyda så mycket och skickade henne mot rutan så snart han hade hunden i selen igen. Men va faan, hundjäkeln hade slitit sej igen och kom farande som en kanon mot oss igen, den här gången var jag flyg förbannad och han fick veta det ordentligt, kommer inte ihåg när jag så arg senast och det fick han minsann reda på med råge. Jag hade även Nova fastbunden i skuggan en bit bort och jag såg att han sneglade åt hennes håll åxå. Det var ju ingen optimal störning då W redan har en viss osäkerhet med rutan i vanliga fall, hoppas verkligen att detta inte ställde till det värre.

Ledigt

Iallafall för hundarna, som fick ta det lugnt idag och titta på Fagersta BKs elitpårtävling, jag fick den stora äran att gå ut 2 av 28 elitspår i dagen tävling. Jag hann med att titta på lydnaden ett tag innan vi styrde bilen till skogen. Träffade en hel del trevliga tävlingsdeltagare och det blev förstås en massa hundprat. Fram på eftermiddagen grillades det och det var inte hamburgare utan 2 halva grisar till deltagarnas förtjusning Dagen flöt på riktigt bra och Tova Lind tackade oss på prisutdelningen även ordföranden sa några väl valda ord om klubben och oss medlemmar. Nu är jag riktigt trött! 3 lägerdygn, jobb och kvällstävling, upp kl 6 för en heldag på klubben. Imorgon är jag ledig och ska verkligen försöka SOVA och ser fram emot en härlig hundtränardag i morgon.

Tävlat i Köping

Hmmm 209 p igen och ett tredjepris. 0 på rutan, inget ovanligt, 0 på sättande under gång, ovanligt, hon halvsatt sej men ångrade sej sedan, kan bero på att det hårda relativt långa gräset hamnade där det inte borde. Men annars är jag riktigt nöjd, attityden på fria följet var riktigt bra 8.5 p! vittringsprov i högt gräs, 0 på dom andra, W sprang förbi en meter, tvärstannade och stack ner nosen och rev åt sej en pinne, gissa om jag blev förvånad, hon hade tagit rätt pinne. Duktiga W. inkallande m ställande 10 p, fick tom beröm av domaren. Slarv med hoppapporteringen slog i. Sittande i grupp blev en pärs, hundarna fick sitta 2 min! på lägret klarade W som mest 1 min 50 sek men idag maxade hon rekordet med 10 sek. Lite tugg på metallen och vittringen men INGET alls på hoppapport. Ja det bekräftar bara det jag redan vet. Bara att köra på med glada miner.

Läger i Kopparberg

Ja inte I Kopparberg utan en bit utanför, närmare bestämt i mil på smal dammig grusväg rakt ut i skogen. Min mentor Monika Lindblom hade läger i " sommarhuset" annars håller hon till runt Stockholm. Man har tur när man kommer med på läger och kurser hon anordnar, vi va 5 st hundförare som kämpade på, alla på olika nivåer. Två hundar Ice och Kiwi BC, som ska tävla lydnads SM, väldigt intressant att få vara med och lyssna på deras träning! en Schäfertik på 1 PÅ 10 mån som heter Yaga som gjorde stora framsteg under lägret och så 2 beauceroner, min Wenna och Lena med Eda som jag "lurat" med.
Träningsplanen som senare kommer att bli fårhage.
Wienna och Eda kollar in SM ekipagens träning. Den här gången hade jag faktiskt varit duktig och skrivit en villgöralista. Vi tränade med massiv störning, välbehövligt, rutan, fria följet, fjärren,inkallning med stå, vittringsprovet mm.
Inte alls avudsjuk på torpet!!!!!! Summering av lägret, helt underbart, midsommarängar, underbar hund trots kloskada, intressanta nya träningstips, god mat trevliga nya bekantskaper och stora framsteg i träningen. Nu blir det vila och i morgon nya utmaningar.

RSS 2.0