Hårt i backen

Mitt värsta hundväder, Wienna har en förmåga att springa sönder trampdynorna på hårt tex frusna grusvägar, man lär sej med åren så nu blir det bilen ut till skogen och mossan innan snön kommer. Vi var tidigt på klubben i morse och trodde vi skulle vara själva där men det var fullt pådrag, någon grupp hade hyrt hallen för träning och i klubbstugan var det trimkurs. Jag och hundarna tog en skön promenad på åkrarna runt klubben, det var några kallgrader och blåste som attans. Sen blev det träning på apellplanen och där var vi själva. Vi mixade lite allt möjligt och det roligaste var att W bröt själv utan att stanna upp och titta på mej på framåtsändandet för första gången.

Helt fantastisk viltspår

Idag var det viltspår med Karin/Pajas och Berit/Enzoo. Jag lade Wiennas runt kl 15 sen blev det mörkt. Tvekade om jag skulle lägga det i dag på morgonen men beslöt att testa, det var - 7 grader och marktjäle och jag hade mina tvivel om hon skulle klara det. Enzoo var först ut och han spårade väldigt bra trots han var i stort sett nybörjare och blev jätteglad när han hittade slutet. Pajas tur sen, han har aldrig viltspårat tidigare så det skulle bli så spännande att se hur han gjorde, liite tveksamt de första meterna men sen gick det som på räls, och han vart superglad och stolt när han hittade slutet. Sen var det jag och Wienna och jag var beredd på att det skulle bli pannkaka av vår spår men stjärnan tog upp spåret och spårade galant hela vägen till mål, där fick jag!! Det var det svåraste spåret hitintills för W, man kan bara ha en aning om hur mycket den lilla söta nosen vet.

Personspår blev det idag

Fast W hade satt en spänn på viltspår eftersom jag i morse tog fram grejor ut frysen. Efter lite städning stack vi ut till skogen, jag la ett personspår med 9 pinnar, längd ca 700 m. Sen blev det ett par timmar i skogen med härlig sol.
Nova i vinterkläder
Finns det en sten i närheten kan man vara säker på att Wienna hittar den.
Våran badsjö idag. Spåret så, det gick väl sådär om man ska vara kritisk, 2 pinnar bort och dom låg på en stig, blir fortfarande lite promenad där, bara att träna på! annars gick det som på räls fast det var -4 grader och spåret hade legat i 2 tim. Åkte tillbaka innan mörkret föll och la ett viltspår, kan bli för svårt i morgon då det blir -grader, spännande. Pajas har viltspårpremiär och Enzo har några spår i bagaget, ska bli hur kul som helst i morgon!!

131122

Igår tränade vi uppletanderutan, vädret började kännas vintrigt 0 grader blåst och lite snö i luften. Nova och jag vallade av rutan och W fick vara kvar i bilen. På vägen upp till rutan spårade W i racerfart och var jätteivrig. 5 föremål var utlagda och W jobbade på bra men fick jobba på bra i bortre vänstra hörnet, det hörnet är av någon anledning svårast och igår var vinden inte till någon hjälp men de lilla gubben kom med in. Avslutade övningen efter 4 föremål. Fortsatte direkt ut i skogen och det blev en skön och rolig promenad, hundarna var busiga i busvädret och Nova hade lust att springa och leka, tyvärr blir det bara lite lek för hennes del, jag måste avbryta nästan direkt eftersom jag inte vill ha några mer bett på W och hennes ben fixar inte några våldsamma lekar längre. Wienna uppmanade till lek, hon ville byta pinnar mot något, eftersom jag hade leksakerna från rutan i fickorna tog jag fram en lösrulle, ja inte en riktig utan en slangbit. Kastade ett tag med den, Nova var supersugen att hänga på. När jag kastar springer W direkt åt det håll hon tror att jag ska kasta, Nova däremot har stenkoll på handen och sakens väg i luften så om jag kastar åt "fel" håll står Wienna i skogen och ser dum ut och väntar på markdunket sen börjar hon springa runt och leta, ibland brukar jag släppa Nova för att hon ska få ha lite skoj också, då taggar W till till max för att hitta före, jätteskoj att titta på. På kvällsträningen var W lite sliten, syntes på farten i momenten. Vi tränade vittringsapportering, fjärren utan kommando, riktigt nöjd är jag med den då vi bara tränat detta hemma ensamma innan. Konskicket gick bra, där fick jag backa inlärningen. På träningen dagen innan började W använda bakdelen av konen som targetmatta och jag som inte riktigt kan momentet än var tvungen att maila till Monika Lindblom för lite råd och tips eftersom jag inte visste om hon fick röra den, det fick hon inte eftersom det kan bli avdrag på tävling så jag fick rådet att belöna snabbt när hon var strax bakom konen, jag fick till några bra belöningar. Sen tränade vi lite apport med dir, fast med utgång där konen skulle stå. Blev lite peppad av mina träningskompisar att prova hela momentet eftersom konskicket innan gick så bra. Hon satt hela momentet utan avslut för jag berömde och partajade direkt när hon grep apporten.

131119

Funderade på var jag hade sett fint enris till julstöket, för ovanlighetens skull kom jag på det innan snön kom så det blev lättfångat dag, sen tog hundarna och jag en skön tur i över uppvuxna kalhyggen och upp över den här fantastiska skogen.
Wienna fick ett rejält springpass medan Nova vis av ålder tog det lugnt.
Lite hundvila medan bilen styrde mot klubben för ett lydnadspass i dagsljus. Vi tränade det vanliga, tog ut konen och såg att någon glömt rutan på planen och fick en helknäpp idé att prova sätta ihop konen och rutan och testa Elitrutan, ja den heter ju inte det men ni vet vad jag menar. Skickar till kon, duktig hund, skickar till rutan va?? lite svajigt men W hittar rutan, skickade några gånger och det var skoj tyckte hon, avslutade momentet med stå, dels för att W egentligen vet att man ska ligga och gör det snabbt om man inte styr upp och jag är inte hundra på hur man går. Tränade lite inför Z. Sen blev det träning inför apport med dir. Hade för dagen inköpt 3 barnmuggar
Som ska användas till att lägga korv på för att lära hunden förstå när man pekar ut riktningen, så småningom ska muggarna ersättas med apporter. Nu gick det ju sådär med muggarna, riktningen var bra, korven åts upp, sen kan Ni som känner W förmodligen räkna ut vad som hände. Kanske blir det att prova med apporten nästa gång.

131118

Måndag och heldag på jobbet, mörkt när man går och mörkt när man kommer hem. Vi tog en koppelpromenad runt sjön Eskiln som har ett fint elljusspår. Någon enstaka människa kämpade runt och hundarna läste tidningen noga. Sen fick Nova täcket på sej och vi åkte till klubben för att träna. Lamporna på stora planen var fixade så det var ljust och fint. Vi tränade ff, framåtsändande, konskick, hopp, skall, kryp och början på apport med dirigering, svårt svårt, men det lossnade lite, kanske bättre förutsättningar i morgon när det är ljust ute.Det får nog bli ett litet pass på eftermiddagen i dagsljus i lugn och ro för på klubbträningen brukar det vara grymt mycket folk om man inte väntar tills 21 snåret.

131113

Spårdag idag, det var några veckor sedan, det har blivit mycket lydnad på sista tiden. Åkerspår 600 m över 2 krondiken, stor cirkel och runt en stor sten, störning av svanar och gäss som satt och betade 20 från spåret HJÄLP jag är faktiskt rädd för svanar och dom var inte där när jag la spåret, Wienna tappade focus när dom flög ivag men jag sa inget och hon fortsatte spåra, sista 200 m gick på frost men det gick bra för det var ganska vindstilla. Sen blev det problem, gick upp på en skogsväg bredvid stigen, hmm sa W konstigt, sen blev det snurra av en stund och lät henne hållas, då började det bli lite panik och hon tog till vindandet. Stoppade henne och visade spåret och då satt hon fast, noset duttade i marken i spåret och följde det så fint efter vägen och in i skogen på andra sidan, över diket och ut på granplanteringen där jag snirklat runt granarna, ut på åker igen där slutet låg. Spårlängd 1200 m 2 pinnar bort av 8, en hade jag trampat ner i geggan och en var riktigt taskigt gömd bakom en rishög. Innan spåret tog vi en liten sväng i skogen och tränade lite framåtsändande, några konskick blev det åxå och det fungerade idag med. Nu blir det lite mat i våra magar och vila för hundarna, själv drar jag till keramiken, lerig är jag ju redan.

131112

Skogspromenad på eftermiddagen, Wienna fick en uppletanderuta som var galet stor, råkade gå fel bland smågranarna och hundarna vägrade hjälpa mej, ville att dom skulle skälla där dom satt fastbundna men nej, jag fick leta mej fram, W fixade 4 av 5 föremål bra jobb,det som inte kom in var några nycklar. Hittade kantareller på promenaden, tur att man har dom små svarta överallt. Igår tränade vi konskick, idag tänkte jag prova igen på hemvägen från skogen. Klickade mattan 2 ggr, kon och matta 1 gång sen bara kon, funkade, kanske tur, vi får se vid nästa träning. Kvällsträning på klubben, tränade mest kontakt och nya platstänket, chillade lite med Navajo, rottisbebisen som min kompis har. Lite ff kunde vi inte låta bli, repade lite sitt, stå och ligg inför Z. Hoppade gjorde vi åxå det är kul tycker W.

131111

Taggade efter helgens kursande åkte vi till klubben för att träna lite. Jag hade tom skrivit vad som skulle tränas, himla seriöst av mej. Stora belysningen var trasig så vi fick träna i skumrask. Planen för dagen var att försöka få till konskick svårt svårt, W tog till sina berömda vänstersvängar x antal gånger men till slut lyckades vi få till 3 bra skick, ja vi är ju bara i början så det finns en targetmatta bakom konen menmen, Gripandet i vittringsapporteringen gnodde vi lite på, svårt när jag står bredvid pinnarna och W på avstånd. Lite håll övningar och förstås ff. Skallade lite med betoning på snabbt förstaskall. På framåtsändandet släcket plötsligt belysningen, oj vi hade hållit på ett bra tag, rallykursen var avlutad och det var hemgång för ekipagen, ingen såg att vi var kvar på plan, hallå kan någon tända, va f-n är du kvar än fick jag till svar, kände att det var dax att avsluta dagens övningar och åka hem.

Helgläger dag 2

Jaha, idag fick vi några genomkörare igen, lite tips på fjärren, jag ska prova med mindre kroppsrörelser och ta bort röstkommandot för att stärka koncentrationen så förhoppningsvis runttittadet blir mindre, svårt sa W men det blir nog bra efter lite nötande, vi märkte också att hon inte blir så lång på stå om jag dämpar mej. Lhte tips på hur man börjar apport med dirrigering. Tänkvärda funderingar från Monika när jag presenterade mitt nya drag på platsen, hur tror du det blir när du kommer till Elit frågade hon, där gås det ju runt hundarna, hon sa faktiskt NÄR du kommer till Elit!! här föreslog hon förväntan istället, får ta mej en riktig funderare på det. Vi körde tävlingsmässiga ingångar inför varje pass, pass 3 hade Monika och de andra gillrat en fälla för MEJ! välkommen in på plan, ställ upp på blå markering, då kommer en med vittringspinne och ska ge mej, nej Du ska stå här säger Monika, där tappade jag allt focus! Precis vad hon ville den rackaren, sen fick jag träna ingångar med stök och hålla focus, vi kom som vanligt fram till att de största felen ligger hos mej. Hon är tuff men det får man tåla, inga silkesvantar här inte. Sista passet ville jag att hon tittade på krypetm backa, backa och backa, har gått för fort fram där. Skall med hopp då? jag är ganska nöjd med att W skäller ganska bra numera men lättar ganska mycket, ny placering av boll längre fram gjorde att studsandet blev något mindre samt att lägga till lite förberedande kommandon både där och på andra moment. Jag belönar med boll från vänsterficka vilket gör att hon kommer för långt fram. Externbelöning blir det mer av framöver samt att belöna från backfickan och bakom ryggen, där fick matten svårt med att tajma, öva öva och öva och utsätta W för utmaningar i form av olika störningar och inte så mesiga störningar som jag tidigare gjort, nu blir det ett väldigt rolig hundtränarmånad så jag hinner komma igång med allt som vi lärt oss i helgen för i mitten av dec är det ett nytt helgläger.

Helgläger dag 1

Samling 0900 och genomgång, 6 ekipage med oss. 2 elitare, vi, en hoppande jaktgolden och Pajas the bt. Två nya bekantskaper, alltid lika skoj och lärorikt. Planen för oss var att få hjälp med att komma ingång med några elitmoment, provade att lära in konen med target, eftersom jag tränat runda kon tog det ett tag att få in att man stannar vid targetmattan vid konen, men efter några ggr funkade det, sen var det del 2, skick från konen till rutan, har fått bra på benen att träna vidare. W "slarvar" lite på vittringsapporteringen enligt mej så vi fick lite tips på hur man ska träna, dvs del 1 träna gripande på kort avstånd, del 2 återgång utan tugg med extern belöning, tror på det, verkar som om W köper det, hon har nämligen inte tid att tugga när bollen ligger bakom och farten är bra. Ff, träna i under gång med ALLA moment, den ideén hade jag innan och provat så var det tydligen rätt tänkt av mej. Lite skoj blev det med vittringsapporteringen med extern belöning, W gasade på förbi ca 10 m, rutan stod nära, stannade vände mot mej och såg helt förvirrad ut, AHHHA pinnar vad gör dom där?? kanske jag skulle ta och plocka en? eller? jag det är nog det jag ska göra, YES matte blev superglad, då gjorde jag rätt!! Det är så skoj när men ser att poletten ramlar ner. Wienna käkade och däckade i mitt knä framför TVn som en hösäck. Nya tag i morgon, ska nog prova z och elitapporteringen då.

Hundarna har saknat sin matte

Stackars, stackars mina hundar.), efter en skön skogspromenad i fredags åkte jag till Stockholm för att umgås med Susanna, shoppa och titta på Priscilla på Göta Lejon, vi hade en fantastisk helg. Hundarna fick vara med på hus bygget hela lördagen med Diva the dvärg Schnauzer, Isac Clara mormor Daniel Threrese Erik och hussen. Söndagen likadant iallafall tills jag kom med tågen 1540. Uppehållsväder till Enköping sen tror jag hela himlen brast för det regnade kopiöst hela hemresan.Trött blir man av att kuta runt på stan iallafall jag, att sedan nattsudda på det gör inte saken bättre. Men jag längtade verkligen UT fast det regnade. Mina fötter kände inte för någon längre promenad så det fick bli klubben för Wienna och mej. Regnet öste ner och det var 6 varma och helt underbart. Wienna var supertaggad och vi körde framåtsändandet mycket ff med koncentration på mitt fotarbete, där kom jag på lite saker som jag kan förbättra, när jag gör rätt och går bra går W super. Nytt tänk på stegförflyttningar. För att bränna lite en energi använde jag de båda planerna för uppletande och jädrar vad det gick undan. Skönt med en vattentät hund som jobbar på bra trots regn och rusk.

RSS 2.0